Po 10 nerimo dienų– aukso medalis!

 

Vykstant Europos čempionato finalinei dienai, Lietuva jau gali džiaugtis dar vienu Rūtos Paškauskienės iškovotu medaliu.

women's Doubles podium (Photo Ivek Stosik)

Vakar, spalio 15 d., Europos čempionato moterų dvejetų varžybose R.Paškauskienė (85 vieta pasaulio moterų reitinge) žaidusi poroje su ruse Oksana Fadeeva (89), finale įveikė rumunes, Elizabetą Samarą (49) ir Danielą Dodean (50). Pergalę galima vadinti neįtikėtina, nes pirmuosius du setus pralošusios 8:11 ir 2:11, trečiąjį pralaiminėjo 6:10. Esant skaičiui 9:10 rumunių treneris paėmė minutės pertraukėlę, bet ir tai joms nepadėjo. Lietuvės ir rusės pora šį setą įveikė skaičiumi 12:10 ir daugiau neleido komandinių varžybų vicečempionėms, praėjusių metų dvejetų prizininkėms laimėti nei vieno seto. Kitus setus vyko lygi kova, tačiau mūsiškės buvo pranašesnės (4-as setas: 11:7, 5-as: 11:8, 6-as setas – 11:9). Susitikimą dėl čempionių vardo, R.Paškauskienės ir O.Fadeevos pora, įveikusios 4:2, vieningai tvirtino, kad „pirmuosius du setus žaisti nesisekė, darėme paprastas klaidas, dažnai klydome, tačiau bandėme ir bandėme „įeiti“ į savo žaidimą ir mums pavyko“. Rūta ir Oksana teigė, kad labai džiaugiasi pergale.

Šiemet, Rūta Paškauskienė, poroje su serbu Aleksandru Karakaševičiumi (100) jau yra iškovojusi Europos mišrių dvejetų sidabro medalį. Tąkart, finale, rezultatu 2:4, nusileido rumunų porai E.Samarai ir Andrejui Filimonui (145).

Gdanskas, Lenkija

2011 metų INTERSPORT Europos čempionatas, vykęs Gdanske, Lenkijoje, buvo dar viena įgyta patirtis lietuviams. Sudalyvauti renginyje, kur susirenka stipriausi Europos ir pasaulio žaidėjai, žaisti toje pačioje salėje ar net stoti į priešingą stalo pusę yra vertinga patirtis, nuostabus gyvenimo įvykis. Tačiau pralaimėjimas tiek prieš lygiavertį varžovą, tiek prieš stipresnį, džiaugsmo nekelia.

Moterų rinktinei šios varžybos galėjo tapti vienos sėkmingiausių – buvome per vieną tašką iki patekimo į dvyliktuką. Žaidėme prieš serbes. Laimėjusi komanda toliau tęstų kovas dėl 9-12 vietos, pralaimėjusi – dėl 13-16 vietų. Rūta pelnė 2 taškus komandai, Eglė Stuckytė (360), žaidusi lemiamą susitikimą prieš Andreją Todorovič (232), esant skaičiui setais 2:2, laiminėjo 10:8. Tačiau čia pritrūko jėgų iškovoti dar vieną, lemtingą tašką. Taigi, kova baigėsi rezultatu 2:3 serbių naudai.

Lietuvos komanda 2011 metų Europos čempionate

Vyrų komandai nepavyko išpildyti iškelto tikslo – patekti į aukštesnį divizioną. Grupės varžybose sėkmingai pradėję kovą prieš estus, netikėtai pralaimėjo 2:3. Taškus pelnė Tomas Mikutis (376) prieš Vallot Vainulą (459) ir Alfredas Udra (560) prieš Aleksandrą Smirnovą (466). Grupės varžybose užėmę 2-ąją vietą, lietuviai susitiko su olandais. Rezultatu 2:3 nusileido šiai komandai ir tai lėmė, kad Lietuvos vyrų rinktinė prarado galimybę kilti į aukštesnį – „Challenge“ divizioną.

Lietuvos rinktinę pradžiugino faktas, kad vokiečių rinktinės treneris kreipėsi į lietuvius, su noru sudaryti Tomo Mikučio ir ginybinio stiliaus Vokietijos atstovo Ruven‘o Filus (81) dvejetų porą. Vaikinai, pirmajame rate 3:0 įveikę olandus, antrajame rezultatu 1:3 (-9,9,-8,-7) nusileido, vėliau Europos čempionų titulą iškovojusiems, portugalo Marcos Freitas (38) ir kroato Andrejaus Gacinos (50) porai.

Tomas Mikutis poroje su Ruwen Filus

Nuo 2012 metų, Europos čempionatas bus dalinamas į dvi dalis. Vienais metais vyks asmeninis, kitais – komandinis čempionatas. Komandiniame čempionate pakeista divizionų tvarka. „Čempionato“ – aukščiausiame divizione liks 12 komandų. Taigi šiemet, iš šio diviziono iškrito 11-16 vietas užėmusios komandos. Į aukštesnį divizioną patenka po 2 stipriausias komandas.

Apibendrinant, galime pasidžiaugti, kad Lietuva turi iš ko auginti gerus žaidėjus. Eglė Stuckytė ir Tomas Mikutis rodė gerą žaidimą, tolygiai kovodavo su pajėgesniais, laimėjo prieš silpnesnius ar net stipresnius žaidėjus. Tačiau stalo tenise svarbios yra komandinės varžybos, todėl pavieniams geriems žaidėjams reikalinga komandos parama pergalėmis. O kad laimėti, reikia labai daug ir tikslingai treniruotis…

 

SVEIKINAME RŪTĄ PAŠKAUSKIENĘ

, PARTNERĘ OKSANĄ FADEEVĄ

         IR TRENERĘ

                   ROMUALDĄ GARKAUSKIENĘ

IŠKOVOJUS EUROPOS ČEMPIONATO DVEJETŲ VARŽYBŲ

AUKSO MEDALĮ!!!