2012 m. lapkričio 19 d. V. Variakojo 100-osios metinės

 

Lapkričio 19 d. Panevėžio sporto bendruomenė minės Lietuvos Nusipelniusio trenerio, garsaus sportininko, stalo teniso ir krepšinio specialisto, ilgamečio Panevėžio sporto vadovo Vilhelmo Variakojo gimimo 100-ąsias metines.
Vilhelmo Variakojo vardas neatsiejamas nuo Panevėžio sportinio gyvenimo, šio darbštaus ir talentingo žmogaus veikla paklojo tvirtus pamatus, kad mūsų miestas ne kartą būtų tituluojamas kaip sportiškiausias Lietuvos miestas.
            V. Variakojis gimė 1912 m. lapkričio 19 d. Rygoje. 1928 m. Radviliškyje baigė progimnaziją, 1932 m. – Šiaulių berniukų gimnaziją. Nuo 1932 m. mokėsi Kauno universiteto Filologijos fakultete, nuo 1936 m. – Kauno aukštuosiuose kūno kultūros kursuose. Juos baigęs dirbo kūno kultūros mokytoju  Šiauliuose, 1944 m. paskirtas Šiaulių miesto sporto komiteto pirmininku.
            1945 m. buvo ištremtas į Sibirą, tačiau neįrodžius kaltės 1947 m. grąžintas į Lietuvą ir įsikūrė Panevėžyje. Iki 1951 m. dirbo 1-osios vidurinės mokyklos fizinio lavinimo mokytoju, 1951–1969 m. – Panevėžio miesto liaudies švietimo skyriaus Vaikų sporto mokyklos direktoriumi, 1969–1973 m. –miesto Kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininku. 1973 m. išėjęs į pensiją iki pat mirties toliau aktyviai dalyvavo sporto veikloje. Mirė 1988 m. kovo 2 d., palaidotas Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros kapinėse.
            V. Variakojis pasižymėjo kaip gabus futbolininkas, o ypač krepšininkas ir stalo tenisininkas. 1934–1939 m. buvo Lietuvos krepšinio ir stalo teniso rinktinių narys, 1937–1938 m. – šalies krepšinio čempionas. Su Lietuvos stalo teniso komanda 1939 m. pasaulio pirmenybėse laimėjo IV vietą. Jis daugkartinis Lietuvos ir buvusios Sovietų sąjungos stalo teniso čempionas. 1949–1951 m. – SSRS stalo teniso rinktinės narys. 1952 m. V. Variakojui suteiktas SSRS sporto meistro vardas.
            Tai sumanus ir kūrybingas mokytojas, krepšinio, stalo teniso specialistas. Jo treniruojami krepšininkai sąjunginėse „Spartako“ draugijos pirmenybėse 1951 m. laimėjo I vietą. V. Variakojis parengė nemažai aukštos klasės sportininkų Lietuvos rinktinėms. Panevėžyje išugdė 8 pirmuosius stalo teniso sporto meistrus, iš jų žymiausi daug metų SSRS rinktinėje žaidę Aldona Kondrotaitė-Skarulienė ir Vytautas Vaidžiulis. A. Kondrotaitė-Skarulienė su Lietuvos rinktine laimėjo SSRS čempionatą, tapo pasaulio ir Europos čempione.
V. Variakojis aktyviai dalyvavo ir visuomeninėje veikloje – daug metų buvo Lietuvos stalo teniso federacijos prezidiumo narys, trenerių tarybos pirmininkas. Nuosekliai propagavo kūno kultūrą ir sportą, parašė knygas „Stalo tenisas“, „Kartu su sportu“ .
Jo iniciatyva Panevėžyje pradėtos statyti pirmosios sporto bazės. Vietoj elektrinės pastato (Elektros g. 11) 1956 m. atsirado pirmoji sporto mokyklos salė, 1965 m. – Aukštaitijos sporto rūmai.
1957 m. V. Variakojui suteiktas SSRS nusipelniusio trenerio garbės vardas. Už nuopelnus plėtojant kūno kultūrą ir sportą ne kartą apdovanotas medaliais, jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio kūno kultūros ir sporto darbuotojo garbės vardas, SSRS kūno kultūros ir sporto žymūno ženklas, kiti apdovanojimai.
V. Variakojo sporto laimėjimai, sumanumas ir nuoširdumas dirbant su vaikais, aktyvi visuomeninė veikla ir šiandien yra pavyzdys pedagogams, ugdantiems naują sportininkų kartą.