Rekordiniu tapusiame B. Balaišienės atminimo turnyre – Lietuvos jaunučių dominavimas

Vilniuje, Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje, savaitgalį vyko 4-asis Lietuvos stalo teniso kadetų ir mini kadetų atvirasis čempionatas, skirtas žaidėjai ir trenerei Bronei Balaišienei (1921-1983 m.) atminti. Turnyre, įtrauktame į Europos stalo teniso sąjungos ir Tarptautinės stalo teniso federacijos kalendorių, sulaukta rekordinio dalyvių skaičiaus – 180 sportininkų iš 12 šalių, o lietuvius lydėjo sėkmė.
Pažįstami varžovai

Jaunučių vaikinų (U-15) grupėje didesnio pasipriešinimo nesulaukė Medardas Stankevičius ir Rimas Lesiv. Vaikinai triumfavo komandinėse varžybose, 3:0 sutriuškinę Norvegijos rinktinę. Trečiąja vieta tenkinosi antroji Lietuvos komanda bei Baltarusijos „Dynamo“ ekipa.
 
Asmeninėse varžybose abu stalo tenisininkai iškopė į finalą, kur pranašumą įrodė M.Stankevičius, 3:2 įveikęs komandos draugą. Bronza atiteko Edvinui Daugerdui ir Fredrikui Maringdaliui (Norvegija).
 
„Džiaugiuosi, jog nugalėjau, to ir tikėjausi. Su R.Lesiv žaidžiame vienoje komandoje, tad jau esu išmokęs jo žaidimo savybes atmintinai“, – šypsojosi M.Stankevičius. Traumų kamuotam stalo tenisininkui tai buvo pirmoji skambi pergalė šį sezoną. Jis pripažino, jog iškovotas auksas taps geru postūmiu į priekį.
 
M.Stankevičiaus žaidimo kokybe buvo patenkintas ir jo treneris bei tėtis Viktoras Stankevičius. „Jis žaidė tvarkingai ir rodė norą laimėti. Žinoma, dar trūksta elementų, matote klaidas ir bandysime žaidimą tobulinti“, – sakė jis. Pasak V.Stankevičiaus, didesnio pasipriešinimo tikėtasi iš Norvegijos stalo tenisininkų, tačiau lietuviai įrodė savo pranašumą.
 
Auklėtinio pasirodymu patenkintas liko ir R.Lesiv treneris Saulius Bureika, pasidžiaugęs turnyro lygiu. „Galbūt organizacine prasme turnyrui dar yra kur pasitempti, bet žaidimo lygis buvo neblogas. Visą laiką norisi, kad jis kiltų“, – sakė Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) trenerių tarybos pirmininkas, pripažinęs, jog būtina organizuoti daugiau tokio tipo čempionatų bei skatinti vaikus sportuoti.
 
Ambicijos auga

Paklaustas, ar pastebi tituluotos šių laikų Lietuvos stalo tenisininkės Rūtos Paškauskienės įpėdinių, S.Bureika buvo santūrus. „R.Paškauskienė kartelę užkėlė labai aukštai, visiems labai sunku ją pavyti. Tačiau talentingų vaikų tikrai yra. Šia linkme daug dirba ir treneriai“, – kalbėjo jis.
 
Čempionatu patenkintas liko ir LSTA prezidentas, B.Balaišienės sūnus Rimgaudas Balaiša. „Džiaugiamės sulaukę tokių stalo teniso šalių kaip Čekija, Švedija, Olandija. Ketiname dar labiau plėstis, turime galimybę pasikviesti ir 15 šalių“, – planus atskleidė R.Balaiša, pridūręs, jog tai buvo puiki mokykla ir sportininkams, ir treneriams.
 
Dviem aukščiausią jaunučių reitingą turintiems M.Stankevičiui ir R.Lesiv LSTA prezidentas sėkmės linkėjo ir Europos jaunių ir jaunučių čempionate, kuris liepos mėn. vyks Italijoje. „Manau, komandinėse varžybose jie turi šansus patekti tarp 10-12 stipriausiųjų“, – pažymėjo jis.
 
Jaunučių merginų grupėje auksą iškovojo Lenkijos atstovė Julia Slazak, 3:1 palaužusi baltarusę Dariją Trigolos. Trečiąja vieta pasidalino Nadežda Bogdanova (Baltarusija) ir Annika Lundstrom (Suomija). Lietuvos jaunutėms apdovanojimus pavyko iškovoti tik komandinėse varžybose. Ten pirmąja vieta džiaugėsi Baltarusija, antrąja – Baltarusijos „Mogilev“ pirma komanda, o trečios liko Lietuvos pirmoji ir Lenkijos antroji ekipos.
 
R.Balaiša pripažino, jog vyresnių merginų grupėje Lietuva atsilieka, tad tenka dirbti su jaunesnėmis sportininkėmis – tokių vilčių suteikė 11-metė Kornelija Riliškytė, mini jaunučių (U-13) grupėje iškovojusi bronzą.
 
Kovas stebėjo ir auklėtinė

1939–1957 m. žaidusi B. Vitartaitė-Balaišienė pelnė 27 aukso medalius Lietuvos čempionatuose, buvo daugkartinė Sovietų Sąjungos čempionė, treniravo Sovietų Sąjungos merginų ir suaugusiųjų rinktines. Trenerė padėjo skleistis ne vienam sporto talentui.
 
Tarp B. Balaišienės mokinių – vienintelė iki šiol pasaulio čempionė komandinėse varžybose su TSRS rinktine, Sovietų Sąjungos čempionė dukra Laima Balaišytė-Amelina, daugkartinis Lietuvos čempionas sūnus R. Balaiša, daugkartinės Lietuvos čempionės Deimantė Semaškaitė-Juocevičienė ir Nijolė Baronaitė-Adomėlienė, daugkartinė Sovietų Sąjungos ir Europos jaunių merginų čempionė Nijolė Ramanauskaitė-Kurdzikauskienė, Europos jaunių vaikinų čempionas Mironas Krejeris, Sovietų Sąjungos jaunių ir jaunučių čempionas Romas Miknevičius, daugkartinis Lietuvos čempionas Zbignevas Rusakevičius.
 
Jos garbei surengtą turnyrą stebėjo ir viena paskutinių jos auklėtinių, dabar stalo teniso trenere dirbanti D.Semaškaitė-Juocevičienė. Su 19-mečiais šiuo metu dirbanti trenerė atskleidė savo darbo metodikoje pastebinti nemažą B.Balaišienės indėlį. „Pastebėjau, jog esu panaši į ją. Esu griežtoka, reikli. Ją taip pat prisimenu griežtą. Pergalė 3:2 jos nedžiugindavo, sakydavo – reikia 3:0. Visada parodydavo, kad galima ir geriau, visada siekdavo maksimalaus rezultato“, – prisiminė trenerė, tą patį sakanti ir savo auklėtiniams.
 

Turnyre Vilniuje dalyvavo stalo tenisininkai iš Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Olandijos, Čekijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos bei Lietuvos.