Tradicija tapusiame B.Balaišienės atminimo turnyre varžysis Europos jaunieji stalo tenisininkai

Birželio 17–19 d. Vilniuje, sporto mokykloje „Tauras“, vyks 6-asis atviras jaunučių ir mini jaunučių čempionatas, nusipelniusios Lietuvos stalo teniso trenerės Bronės Balaišienės (1921–1983) vardo taurei laimėti. Varžybos, įtrauktos į Europos stalo teniso sąjungos ir Tarptautinės stalo teniso federacijos kalendorių, yra puiki proga jauniesiems žaidėjams prieš Europos jaunių čempionatą patikrinti savo jėgas bei meistriškumo lygį rungiantis su bendraamžiais iš kitų šalių.

Tradicija tapusiame turnyre 2016 m. dalyvaus tenisininkai iš 11 valstybių. Į čempionatą atvyksta Anglijos, Olandijos, Čekijos, Švedijos, Izraelio, Rusijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Ukrainos ir Lietuvos stalo tenisininkai. Kasmet aukštame lygyje organizuojamas turnyras susilaukia didelio užsienio dalyvių susidomėjimo. Čempionate jaunučių ir mini jaunučių kategorijose varžysis daugiau nei 100 dalyvių.

Vienos daugiausiai šios sporto šakos čempionų išugdžiusios B. Balaišienės garbei skirtas čempionatas pirmą kartą surengtas 1986 m., jame dalyvavo tik Vilniaus miesto moksleiviai. Vėliau turnyras įgijo respublikinį mastą, o ilgainiui išsivystė į tarptautinį renginį, kuriame skaičiuojamas žaidėjų pasaulinis reitingas.

2012-aisiais metais atgaivintas Bronei Balaišienei atminti turnyras trejus metus iš eilės buvo rengiamas puikiai šioms varžyboms tinkančioje Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje. Deja, šiais metais birželio mėnesį ši sporto bazė griaunama, tad varžybos perkeltos į sporto mokyklą „Tauras“.

„Tai vienas svarbiausių metų stalo teniso įvykių. B. Balaišienė buvo viena iš šios sporto šakos Lietuvoje pradininkių. Todėl jos vardas įrašytas į sporto istoriją ir tapo šalies stalo teniso simboliu“, – sakė turnyro pradininkas ir organizatorius, Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentas Rimgaudas Balaiša.
Čempionato favoritais asmeninėse ir komandinėse varžybose yra laikomi Rusijos stalo tenisininkai, kurie kasmet atveža labai pajėgių žaidėjų. Pasak LSTA prezidento R. Balaišos, „Geriausių rezultatų tarp Lietuvos dalyvių tikimės iš sesių dvynių Emilijos ir Kornelijos Riliškyčių, kurios šiais metais žais U-15 amžiaus grupėje. Jolantos Prūsienės auklėtinės nuo 2015 m. yra atrinktos tarp 11-os perspektyviausių Europos žaidėjų į Europos stalo teniso sąjungos organizuojamą Eurotalentų projektą. Kornelija Riliškytė sensacingai pasirodžiusi Lietuvos čempionate ir iškovojusi vicečempionės titulą, turėjo galimybę įgyti aukščiausio lygio žaidybinės patirties – sausio pabaigoje vykusiame pasaulio stalo teniso čempionate Malaizijoje ji žaidė Lietuvos suaugusių moterų rinktinės sudėtyje.“

B.Balaišienės atminimo turnyras yra puiki generalinė repeticija prieš liepos 8-17 d. Kroatijos sostinėje Zagrebe vyksiantį Europos jaunių-jaunučių čempionatą, kuriame jaunučių rinktines atstovaus Emilija ir Kornelija Riliškytės, Osvaldas Juodelis, Vilius Samakaljevas ir Šimonas Lukša.

Stalo teniso meistrės Bronės Balaišienės pasiekimai

1939–1957 m. žaidusi B. Vitartaitė-Balaišienė pelnė 27 aukso medalius Lietuvos čempionatuose, buvo daugkartinė Sovietų Sąjungos čempionė, treniravo Sovietų Sąjungos merginų ir suaugusiųjų rinktines. Trenerė padėjo skleistis ne vienam sporto talentui.

Tarp B. Balaišienės mokinių – vienintelė pasaulio čempionė, Sovietų Sąjungos čempionė dukra Laima Balaišytė-Amelina, daugkartinis Lietuvos čempionas sūnus R. Balaiša, daugkartinės Lietuvos čempionės Deimantė Semaškaitė-Juocevičienė ir Nijolė Baronaitė-Adomėlienė, daugkartinė Sovietų Sąjungos ir Europos jaunių merginų čempionė Nijolė Ramanauskaitė-Kurdzikauskienė, Europos jaunių vaikinų čempionas Mironas Krejeris, Sovietų Sąjungos jaunių ir jaunučių čempionas Romas Miknevičius, daugkartinis Lietuvos čempionas Zbignevas Rusakevičius.