EUROPOS AUKSAS – POVILUI BAGUŽIUI

Helsingborge (Švedija) š.m. birželio 24 d . – liepos 1 d. vyko Europos stalo teniso veteranų čempionatas. Dalyvavo virš 2100 žaidėjų iš 36 šalių. Tame tarpe – 11 entuziastų iš Lietuvos, kurie tapo garbingo istorinio įvykio liudininkais: P. Bagužis, S.Brazinskas, J.Čimkus, G.Degtiariovas, A.Kondratas, D.Leščinskas, V.Obuchov, J.Piekautas, L.Sakavičienė, Z.Šikšnius, R.Strigo.

Po 2012 m. pelnytos Europos veteranų čempionato bronzos (vienetuose) panevėžietis POVILAS BAGUŽIS 2017 m. liepos 1 d. po ypač sunkių ir permainingų kovų poroje su maskviečiu Feliksu Kaplanu iškovojo AUKSĄ. Pagarba mūsų Povilui, kuris garsina savo šalį. Didžiuojamės juo!!!

Būti kartu tomis akimirkomis, gauti dovanų tas emocijas, kurios paliečia širdis yra nepakartojamas jausmas. Povilas yra labai stiprus, bet kartu šiltas, paprastas, kuklus ir malonus žmogus, turintis nuostabų humoro jausmą. Gerbėjai sekė jo rezultatus internete, jį palaikė, nuolat skambino, rašė žinutes. Iš karto po varžybų Povilas jau dalino pirmuosius autografus. Individualiose varžybose Povilui šešioliktuke kelią užkirto jo dvejeto partneris F.Kaplan, kuris vėliau pelnė bronzą. Tai įdomu: Povilas Bagužis 3 metus žaidė futbolą dešinio puolėjo pozicijoje Lietuvos aukščiausioje lygoje (atstovavo Panevėžio „Statybininką“)

Buvusi panevėžietė Ligita Sakavičienė pasiekė aukščiausią rezultatą savo sporto karjeroje – iškovojo 5 vietą. Pakeliui link finalo nugalėjo prancūzę, anglę, slovakę D.Petrekovą (Europos dvejetų čempionę), porą stiprių vokiečių, o kovoje dėl patekimo į 4-ką gavo pačią geriausią dovaną – aukščiausios klasės žaidėją, visų laikų geriausią Švedijos stalo tenisininkę B. Wiktorsson. Barbra būdama 16-21 m. pelnė 14 aukso medalių Švedijos čempionatuose. Iškovotas kiekvienas taškas:  4; 2; 5. Taškai buvo ilgi, gražūs, nebuvo paprastų klaidų, o švedė, rodos, net nesušilo, tokia ji tiksli ir profesionali. Esu dėkinga visai Lietuvos delegacijai, kurios palaikymą jaučiau labai stipriai, kai vyrai iš visų jėgų man šaukė “neskubėk, kentėk, iki galo“, o vėliau džiaugėmės kartu. Dvejetuose kartu su švede E.Lindt iškritome dėl patekimo į pusfinalį, likom 5 (iš viso buvo apie 80 porų). Ant rankos buvau išsipiešusi Lietuvos vėliavą ir buvo besidominčių – kokia ta Lietuva?

Žaidėme 5-se salėse, todėl nematėme daugelio gražių kovų pogrupiuose ir saviškių kovų. Lietuviai pateko į pagrindinį finalą, tačiau iki geresnių rezultatų pritrūko, nors visi svajojome apie daugiau pergalių. Tačiau svarbu tai, kad tokio lygio varžybose laimima visada – gaunama didžiulė žaidybinė patirtis. Savo šalyje žaidžiame su tais pačias žaidėjais, o galvoti, ieškoti, bandyti,  žaidžiant su nepažįstamu priešininku ir jį nugalėti yra smagiau. Įdomu ir pabūti žiūrovu, stebėti sportinius pasirodymus, kaip meną ir žmonių kūrybą.

Įvairenybės

*STIGA kamuoliukai yra labai lengvi, šoka, sėda ir sukasi kiek kitaip nei tie, su kuriais mes įpratę. Nemažai vyrų dėl to skėsčiojo rankomis ir kraipė galvas (lenkai, rusai, estai, lietuviai)

*Teisėjai buvo savanoriai, kas reiškia – labai mieli ir mandagūs. Gaila tik, kad minimaliai suprato apie tenisą – net per finalus žaidėjai patys atversdavo teisingus skaičius.

*Gražu, kai kitų šalių atstovai yra su vienoda apranga, susidaro įspūdis, kad jie yra vieningesni, išsiskiria savo komandine dvasia.

*Gražumas to teniso: danas vedė vieną setą prieš švedų gynėją G.Aldvik 10:6, bet laimėjo tik 22:20.

*Danas C.Egeholt  pralošinėjo prieš austrą/kiną Y.Dingą 4:10, paskui persvėrė 11:10 savo naudai, tačiau pralošė 11:13.

*58 m. Lešek Kucharski (1986 m. Europos vicečempionas) iš Lenkijos  – toks aukštas, tokios ilgos rankos, atrodo,  kad žaidžia nejudėdamas, nesimato jokio lakstymo, griuvinėjimo ar nerimo, o visada laiku būna ten, kur reikia. Papasakoti neįmanomaJ

*Mūsų sportas – gražus, kultūringas, Visi palinki gražios kovos, paploja už gražius taškus (o ne prieš ką nors). Pagarba ir prie stalo ir žiūrovų tarpe. Emocionalesni yra turkai, rusai lenkai, ispanai.

* Mes juokavome, kas nemoka žaisti, tai nors apsiperka (išparduodamos visų stalo teniso gamintojų senesnės kolekcijos (tikrai verta), t..p. sezoninės nuolaidos visose kitose parduotuvėse (aktualiau moterimsJ)

Esame stalo tenisininkų bendruomenė. Turime mūsų mylimiausią Rūtą, turime žaidžiančių vaikų ir jaunimo, turime kurčiuosius (pasaulio čempionus), kuriems linkime vėl tapti čempionais liepos vidury vyksiančiose Olimpinėse žaidynėse, turime veteranus, kurie sudaro bene didžiausią žaidėjų skaičių šalies lygose. Džiaukimės ir palaikykime vieni kitus!

Nors veteranams vykti tenka savo lėšomis, gyventi kukliai, valgyti iš namų atsivežtus lašinukus, tačiau ne tai svarbiausia. Todėl kviečiu kuo daugiau lietuvių 2019 m. vykti į Budapeštą „pasisemti patirties“. Kas geriau: kinai per TV ar gyvos legendos 1 metro atstumu.? Renkamės mes patys.

Parengė: Ligita Sakavičienė

Attachment