Stalo teniso treneriai žengia į aukštesnį lygį

 

Naujas žinias ir savo patirtį dešimčiai Lietuvos trenerių perteikė specialistas iš Baltarusijos Aleksejus Jefremovas.

Pasak Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) tarptautinių ryšių vadovės Eglės Kažytės, sertifikuotas ITTF lektorius A. Jefremovas savo patirtimi ir naujomis stalo teniso tendencijomis yra dalijęsis Pietų Amerikoje, Azijoje, Egipe. Į Vilnių svečias atvyko iš Vengrijos, kur dalyvavo Europos Sąjungos organizuojamoje vaikų stovykloje.

Antro lygio ITTF kursai Vilniuje prasidėjo rugsėjo 17 dieną, o baigiasi antradienį, rugsėjo 26-ąją. Teorinė dalis vyko „Holiday Inn“ viešbutyje, praktinė – Vilniaus sporto mokykloje „Tauras“. Kursų pabaigoje treneriai laikys egzaminą.

Patirties iš Baltarusijos specialisto Vilniuje sėmėsi specialistai iš įvairių šalies miestų: Jelena Anikejeva (Vilnius), Kęstutis Barauskas (Akmenė), Laima Bubnelytė (Alytus), Saulius Bureika (Jonava), Raimondas Jackevičius (Mažeikiai), Valdas Martinkus (Panevėžys), Artūras Orlovas (Vilnius), Viktoras Stankevičius (Kaunas), Romas Stankevičius (Kaunas) ir Rytis Velička (Panevėžys).

Lietuvos vyrų rinktinės treneris R. Jackevičius į kursus atskubėjo tiesiai iš Europos komandinio čempionato Liuksemburge. Ten vyrų rinktinė, kaip ir žaidžiančiosios trenerės Rūtos Paškauskienės vadovaujama moterų komanda, užėmė 24 vietą. Nuo šiol vyrų rinktinės vyriausiuoju treneriu bus vilnietis A. Orlovas, kuris taip pat Vilniuje kėlė savo kvalifikaciją.

Išklausę antro lygio kursus Lietuvos treneriai naujas žinias ir įgytą patirtį pritaikys gerindami sportininkų pasirengimą varžyboms, keldami sportininkų profesionalumą, ruošdami gerą žaidimo techniką.

E. Kažytės teigimu, LSTA sieks Lietuvoje surengti ir aukščiausio, trečio lygio („Level 3“) ITTF kursus. Juose galės dalyvauti tik tie treneriai, kurie dalyvavo antro lygio mokymuose ir išlaikė egzaminą. Trečio lygio kursus Lietuvoje planuojama surengti po dviejų metų.

Pirmo ITTF lygio („Level 1“) mokymai Lietuvoje buvo surengti 2015-aisiais. Tąkart mūsų treneriai mokymų metu daug naujos ir naudingos informacijos apie stalo teniso ir fizinio parengtumo treniruočių technikas išgirdo iš to paties lektoriaus A. Jefremovo.

Visi šie ITTF kursai yra rengiami bendradarbiaujant su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK) ir dalyvaujant Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) Olimpinio solidarumo programoje. Olimpinis solidarumas yra IOC programa, skirta sportininkų meistriškumo, trenerių bei sporto administratorių kvalifikacijos kėlimui, bei olimpinių idealų sklaidai. Programa įgyvendinama kartu su nacionaliniais olimpiniais komitetais.

Pasaulyje stalo tenisas stipriai juda į priekį, o tokie kursai, LSTA garbės prezidento Rimgaudo Balaišos teigimu, suteikia galimybę tobulėti ir neatsilikti nuo naujausių stalo teniso tendencijų. 2016-ųjų pabaigoje į Lietuvą LSTA buvo pasikvietusi vieną geriausių pasaulio specialistų iš Kinijos Li Xiaodongą. Penkis olimpinius čempionus išugdęs svečias iš Kinijos dešimt dienų dirbo su talentingiausiais Lietuvos vaikais.

Attachment