Lietuvos jaunieji stalo tenisininkai sporto stovykloje Vengrijoje

Stalo teniso paramos fondo (STPF) dovana jauniesiems sportininkams

 

 

Stalo teniso paramos fondo (STPF) dovana jauniesiems sportininkams !

 

Vengrijos mieste Kiskunfelegyhaza, kuriame gyvena apie 32 tūkstančiai gyventojų, rugpjūčio 2 – 9 dienomis,  pagal ETTU Olimpinį projektą 2020 talentai,  buvo surengta  12 – mečių ir  jaunesnių pirmoji mokymo stovykla. Gražioje  Kesz Arenoje buvo  pastatyti 28 stalo teniso stalai. Daugiau nei 80 jaunų žaidėjų iš 20 Vidurio ir Rytų Europos valstybių stalo teniso asociacijų suvažiavo parodyti savo meistriškumą programos vadovui – treneriui Istvanui KORPAI. Tai vienas geriausių ir žinomiausių Europos jaunų talentų žvalgymo trenerių. Treniruotės vyko nuo keturių iki penkių valandų per dieną, o paskutinės dvi dienos  buvo skiriamos turnyrui.

Lietuvos stalo teniso paramos fondo valdybai finansuojant, į  Vengriją, 16 vietų mikroautobusiuku, išvyko 12 – mečių  jaunučių rinktinė dalyvauti minėtoje mokomojoje stovykloje. Jos sudėtyje buvo Romualdas Franckaitis (Joniškis), Rimas Lesiv (Jonava), Medardas Stankevičius (Kaunas), Jolita Sokolovskytė, Eglė Orlovaitė, Neta Alon  (visos iš Vilniaus), Kristina Kazlauskaitė (Klaipėda). Mūsų jaunieji talentai turėjo galimybės ne tik  tobulėti šioje tarptautinėje stovykloje, bet ir stebėti kitų šalių geriausių sportininkų žaidimą. Rinktinei vadovavo treneriai Romas Stankevičius (berniukams) ir Jolanta Prūsienė(mergaitėms). Kartu į mokomąją stovyklą,  už savo lėšas, važiavo mini jaunutis Darius Stankevičius (Kaunas ) ir treneriai – tėveliai Viktoras Stankevičius (Kaunas) ir Hen Alon (Vilnius).

Visų atvykusių šalių sportininkai ir treneriai nakvojo studentų bendrabutyje. Pusryčius, pietūs ir vakarienę valgė bendrabučio valgykloje. Sporto salė buvo už 100 metrų nuo bendrabučio. Dienos tvarkaraštis buvo išsamus: Rytinė mankšta nuo 7 iki 7.30. Pusryčiai 7.30. Pirmos pamainos treniruotė truko nuo 8.30 iki 10.30, antros – nuo 10.30 iki 12.30. Pietūs 13 val.  Poilsis iki 14 val. Popietinė treniruotė pirmai pamainai prasidėdavo 14.30 – 16.30, antrai – 16.30 iki 18.30. Vakarieniavome 19 val. Po vakarienės iki 20 val. laisvas laikas. Nuo 20 val.  iki 21 val. laisvas laikas arba stalo tenisas. Lietuvos jaunieji sportininkai tobulino padavimus ir jų priėmimą. 22.00 miegas.

Mokymo treniruotės, kurias pravesdavo Vengrijos treneriai, prasidėdavo mankšta. Po mankštos jaunieji žaidėjai atlikdavo  imitacinius pratimu,  o po jų apšilimas prie stalo su kamuoliukais. Mankšta trukdavo 15 minučių, imitaciniai pratimai – 5 minutes. Apšilimas prie stalo su kamuoliukais  – 10 minučių. Toliau buvo duodamos 3 – 4 labai sudėtingos taktinės užduotys, kurias žaidėjai turėjo įvykdyti prie stalų su kamuoliukais (berniukams ir mergaitėms tos pačios užduotys). Tai truko pirmas dvi dienas. Vėliau buvo duodamos lengvesnės užduotys, daugiau kūrybiškumui. Pagrindinis mokomosios stovyklos tikslas buvo atrinkti gabiausius ir talentingiausius žaidėjus, kurie 2020 metais galėtų Olimpiadoje nugalėti Kinijos stalo tenisininkus.

Paskutines dvi treniruočių dienos buvo skirtos stalo teniso turnyrui.  Sėkmingiausiai  iš lietuvaičių žaidė E.Orlovaitė. Ji užėmė 6, J. Sokolovskytė – 9, K.Kazlauskaitė – 10, N. Alon – 22 vietas. Viso kovojo 30 mergaičių. Berniukų tarpe geriausiai sužaidė  M.Stankevičius laimėjęs 16 vietą. R.Lesiv – 22, R.Franckaitis – 23, D.Stankevičius – 32 vietas. Viso žaidė 55 berniukai. Berniukų ir mergaičių žaidimą turnyre manau reikėtų įvertinti gerai. Mūsų sportininkai ne tik treniravosi, bet  po treniruočių  dažnai eidavo maudytis į vandens parką , kuriame vandens temperatūra baseinuose buvo nuo 24 iki 37, o lauke net iki 40 laipsnių šilumos. Mokomoji stovykla Vengrijoje mūsų jauniesiems žaidėjams labai patiko.

2009 m birželio – liepos mėnesį   stalo teniso paramos fondo valdyba perspektyviems  Lietuvos 12 – mečiams ir jaunesniems  surengė tris mokomąsias stovyklas, kurios vyko Kaune ir Šalčininkuose.  Nuotraukoje  atrankos stovyklos dalyviai su treneriais (Kaune).  Trečioje eilėje pirmas iš kairės stalo teniso asociacijos prezidentas Rimgaudas Balaiša, antras – paramos fondo narys Mironas Krejeris.  

Jaunieji  stalo tenisininkai vandens parke

R.Franckaitis, J.Sokolvskytė, K. Kazlauskaitė, R.Lesiv, M.Stankevičius tarptautinėje stalo teniso stovykloje Vengrijoje

2020 ETTU Olimpino projekto talentai Vengrijoje

Lietuvos mini jaunučių rinktinės nariai ir treneriai (pirmoje eilėje R.Stankevičius, M. Stankevičius, N.Alon, D.Stankevičius, K.Kazlauskaitė, E.Orlovaitė, J.Sokolovskytė, R.Franckaitis, R.Lesiv, antroje eilėje pirmas iš kairės H.Alon, trečias – V.Stankevičius, penkta – J.Prūsienė) su stovyklos vedančiuoju treneriu vengru Istvanu KORPA (antras iš kairės antroje eilėje)