Trenerės J. Prūsienės ataskaita apie ITTF Hopes stovyklą Slovėnijoje

ITTF Hopes stovykla – Slovėnija (Otocec) – 2014.06.09-15
Dalyviai: E.Riliškytė, J.Prūsienė

Stovykloje dalyvavo 25 mergaitės ir 24 berniukai iš 29 šalių. Pagrindinis šios stovyklos tikslas – atrinkti talentingiausius vaikus, ateityje padėti jiems tobulėti, finansinė pagalba, bendradarbiavimas su treneriais ir asociacijomis.
Emilija Riliškytė ir dar tik 4 sportininkės (Menko Veronika (Vengrija), Melke Rezija (Latvija), Zhou Benita (Kanada), Palic Manca (Slovenija), buvo 2003 m. gimimo, visi kiti sportininkai – 2002 m.

Stovykloje dalyvavo gausus būrys trenerių iš viso pasaulio: vedantysis – Dejan Papič (Kanada), koordinuojantys treneriai – Eva Jeler (Vokietija), Tamara Boros (Kroatija), Zoran Primorac (Kroatija), Peter Teglas (Vengrija), olimpinio čempiono Zhang Jike (Kinija) asmeninis treneris Xiao Zhang ir jo žmona Jia Beibei, fizinio pasirengimo treneriai – dr. Miran Kondrič, Uros Slatinšek.

Treniruotės vyko po 6 val. per dieną, sportininkai buvo suskirstyti į 3 grupes.Viena grupė dirbo fiziškai, antra-su padavimais,trečia-su techniniais elementais.Ir taip kiekvieną treniruotę keisdavosi ratu.

Pagrindiniai stovyklos uždaviniai ir išvados:

1.Technikos tobulinimas, pagrindiniai judesiai, jų tobulinimas.
Raketės laikymas, pakoreguoti piršto padėtį, kairės pusės (deda ant raketės), prispausta ranka prie kūno (platesnis judesys), daugiau sukimo, greitesnė judesio pradžia. Judesys daugiau i priekį, vienodesni sukimai.

2.Padavimų atlikimas – atrėmimas.
Atliekant padavimą per aukštai kelia ranką i viršų, per daug prispausta ranka prie kūno, neužsimoja į kamuolį. Daugiau dirbti su riešu, raketės padėties įvairesnis kaitaliojimas. Atliekant padavimą, pridėti ir klubų darbą.

3.Kojų darbas (kuo didesnis kamuolių skaičius ant stalo).
Klaidos stovėjime, kojos per plačiai, klubų padėtis per aukšta, žemiau nuleisti klubus ir daugiau lenktis į priekį. Laisvesni klubai, daugiau jais naudotis ypatingai atliekant topspiną, perėjimas nuo vienos ant kitos kojos (svorio centras). Iš kairės juda dviem kojom kartu. Atliekant dešininį topspiną nukrentą į šoną, nėra kūno darbo.

4.Fizinis pasirengimas.
Fiziniame parengime pastabų neturėjome.

Stovyklos metu tarp treniruočių vyko seminarai treneriams:

1.Sporto psichologija vaikų sporte – Tanja Kajtna
2.Treniruočių procesas, tikslo siekimas, nusiteikimas varžyboms, krūviai, streso valdymas varžybų metu, Europos trenerių bendradarbiavimas – Zoran Primorac
3.Ateities treneris – ką jis turi žinoti, koks jis turi būti? – Dejan Papic
4.Ateities stilius, nauji kamuoliai, raketės laikysena – Xiao Zhang
5.Trenerio tobulėjimo reikšmė, pagrindinių ar bazinių judesių taisyklingas mokymas, atsakomybė už vaikus.Techninės klaidos, trenerio organizaciniai gebėjimai, bendradarbiavimas su kitais treneriais. – Eva Jeler
6.Kojų darbas, technika, pirmi trys smūgiai po servo, padavimas ir jo atrėmimas šiuolaikiniame stalo tenise, (bananas).

Stovyklos metu buvo žaidžiami susitikimai skaičiuojant setų galūnės, berniukai kartu su mergaitėmis – stalais (karališkas stalas), vyko komandinės varžybos berniukas su mergaite komandoje. Emilija Riliškytė komandoje žaidė su Airijos sportininku Owen Cathcart ir užėmė -16 v., viso dalyvavo – 23 komandos, detalūs rezultatai pridedami nuorodoje.

Komandinių varžybų rezultatai:

http://www.ittf.com/hopes/HopesChallenge/2014/2014_HT_qualification.pdf
http://www.ittf.com/hopes/HopesChallenge/2014/2014_HT_details.pdf

Asmeninių varžybų rezultatai:

Paskutinėmis stovyklos dienomis vyko ir asmeninės varžybos, kuriose Emilija Riliškytė užėmė – 13v. Detalūs varžybų rezultatai pridedami:

http://www.ittf.com/hopes/HopesChallenge/2014/2014_Hopes_GS.pdf
http://www.ittf.com/hopes/HopesChallenge/2014/2014_Hopes_GS_2nd.pdf

Varžybų ir treniruočių stovyklos analizė:

Stovykla vyko labai sklandžiai, nors ir sudėtingomis oro sąlygomis (+40 C). Krūvį sportininkė atlaikė puikiai, fiziškai pasirengusi. Gavome labai vertingų pastabų dėl technikos ir kojų darbo, kurias anksčiau išvardinau. Didelė garbė ir malonumas vienos stovyklos metu sutikti šitiek garsių asmenybių, o jau tuo labiau gauti patarimų, o ypatingai iš Kinijos ekspertų, olimpinio čempiono trenerio, tai tikrai unikali galimybė pasisemti patirties ir tobulėti, tiek sportininkei tiek treneriui. Didžiulis informacijos ir filmuotos medžiagos kiekis, manau leis mums tinkamai ištaisyti klaidas ir tobulėti.

Varžybas pogrupyje E. Riliškytė pradėjo labai puikiai ir užtikrintai, nugalėdama savo varžoves gana lengvai, užėmė pogrupyje – 2 v., pralaimėjo tik prieš šių varžybų finalistę Kola Nanapat (Tailandas) – 0:3. Finaliniame etape, pirmame rate nusileido Čekijos sportininkei Nifi Stricovai 0:3, ir toliau žaidimas visiškai išsibalansavo,pradėjo skubėti, pasipylė paprastos techninės ir taktinės klaidos, susijaudino dėl pralaimėto susitikimo. Sekantį susitikimą pralaimėjo rezultatu 0:3 prieš Beatriz Kimoto (Brazilija), kurią pogrupyje labai lengvai nugalėjo rezultatu 3:0. Mano manymu, tai rodo patirties ir tokio mąsto renginių trūkumą, Emilijai, tai buvo pirma tokio svarbi stovykla, su tiek daug berniukų ir mergaičių, su tiek stalų ir didžiule sale, trenerių – žvaigždžių brigada, dėmesys ir t.t….Viskas nauja ir nepažįstama!

Esu labai patenkinta Emilijos pasirodymu ir įdėtomis pastangomis, ji buvo įvertinta puikiai, greita, ištverminga, komunikabili, talentinga ir perspektyvi sportininkė. Labai gaila, kad jos sesuo, dvynė Kornelija, neturėjo galimybės tobulėti ir pasisemti patirties kartu, kadangi tokia galimybė pasitaiko vieną kartą gyvenime!

Savo ir mano sportininkės E.Riliškytės vardu, nuoširdžiausiai dėkojame „Stalo teniso paramos fondui“, LSTA Prezidentui – Rimgaudui Balaišai už suteiktą galimybę tobulėti ir siekti sportinių rezultatų! Ateityje, esu įsitikinusi, Jūs dar mumis didžiuositės!

Jolanta Prūsienė