Savaitgalį vykusiame B.Balaišienės atminimo tarptautiniame čempionate liejosi jaunųjų stalo tenisininkų kovos

Birželio 17-19 dienomis Vilniuje, sporto mokykloje „Tauras“, vyko 6-asis tarptautinis Lietuvos jaunučių ir mini jaunučių atviras čempionatas, skirtas nusipelniusiai Lietuvos stalo teniso trenerei Bronei Balaišienei (1921-1983 m.) atminti. Tradiciniu tapusiame turnyre, kuris įtrauktas į Europos stalo teniso sąjungos ir Tarptautinės stalo teniso federacijos kalendorių, dalyvavo 11 šalių atstovai iš Anglijos, Olandijos, Čekijos, Izraelio, Švedijos, Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Estijos, Latvijos, ir Lietuvos. Jaunieji sportininkai varžėsi komandinėse ir asmeninėse rungtyse.

Jaunučių (U-15) ir mini jaunučių (U-13) amžiaus grupėse lietuviams teko konkuruoti su visu būriu pajėgių stalo tenisininkų iš Rusijos, Anglijos, Ukrainos ir kitų šalių. Čia geriausiai sekėsi sesėms dvynėms Emilijai ir Kornelijai Riliškytėms, kurios komandinėse varžybose iškovojo bronzos medalius.  Sidabras atiteko Ukrainos antrajai komandai, kuriai atstovavo Yaroslava Prykhodko ir Anastasya Yepifantseva. Aukso medalius iškovojo Ukrainos pirmosios komandos sportininkės Oleksandra Tsuipko ir Veronika Perebeinos.

Pasak LSTA prezidento Rimgaudo Balaišos: „Talentingosios sesutės Riliškytės šiemet debiutavo U-15 amžiaus grupėje, nors yra keliais metais jaunesnės už daugelį savo varžovių, tad iškovota 3-ia vieta tarp pajėgių Ukrainos komandų yra labai geras šių sportininkių pasiekimas. Buvusios olimpietės Jolantos Prūsienės auklėtinėms tai buvo generalinė repeticija prieš liepos mėnesį vyksiantį Europos jaunių-jaunučių čempionatą. Tikimės, jog mūsų sportininkės kitais metais šiame turnyre jau kovos dėl pirmos vietos, sakė R.Balaiša.”

B.Balaišienės atminimo turnyre asmeninėse varžybose K.Riliškytė nukeliavo iki ketvirtfinalio, deja, jaunoji sportininkė šiame susitikime nusileido vėliau bronzos medalio laimėtoja tapusiai ukrainietei Anna Mikluhka.

Nuo 2015 m. abi stalo tenisininkės seserys dvynės Riliškytės yra atrinktos tarp 11-os perspektyviausių Europos žaidėjų į Europos stalo teniso sąjungos organizuojamą Eurotalentų projektą. 13-metė K.Riliškytė sausio pabaigoje vykusiame Lietuvos čempionate pateikė sensaciją ir iškovojo vicečempionės titulą, o vasario mėnesį jau atstovavo Lietuvos suaugusiųjų moterų rinktinei pasaulio stalo teniso čempionate Malaizijoje.

Jaunučių berniukų komandinėse varžybose čempionais tapo Ukrainos-1 komanda rezultatu 3:1 įveikusi Anglijos rinktinę. Trečiąja vieta dalinasi Rusijos-2 ir Izraelio rinktinės.

Rusijos rinktinės buvo nenugalimos mini jaunučių amžiaus komandinėse varžybose. Rusijos-1 komanda po atkaklios kovos įveikė Rusijos-Anglijos mišrią komandą rezultatu 3:2. Trečiąja vieta dalinasi Rusijos-3 ir Rusijos-2 komandos. Mergaičių grupėje visas prizines vietas iškovojo Rusijos komandos. Rusijos-3 komanda rezultatu 3:2 įveikusi Rusijos-4 komandą, užėmė pirmąją vietą. Trečiąją vietą dalinasi Rusijos-1 ir Rusijos-2 komandos.

Kyla turnyro lygis

Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša džiaugėsi, jog mamos atminimui skirtas turnyras kasmet sulaukia vis daugiau pajėgių Europos jaunųjų stalo tenisininkų susidomėjimo. Matydamos, jog dalyvauja stiprių valstybių sportininkai, į turnyrą atvyksta ir naujos šalys, todėl neabejotinai kyla turnyro lygis. Šiais metais sulaukėme itin daug komplimentų iš tokių šalių kaip Anglijos, Izraelio, Čekijos ir kitų delegacijų dėl labai aukšto turnyro lygio tiek organizaciniais klausimais, tiek pajėgiais varžovais visose amžiaus grupėse. Sėkmingas tarptautino atviro čempionato vykdymas Lietuvoje kelia naujų tikslų, pavyzdžiui, Lietuvoje surengti vieną iš Tarptautinės stalo teniso federacijos jaunių Pro turų“, – ambicijų neslėpė LSTA prezidentas.

Vienos daugiausiai stalo teniso sporto šakos čempionų išugdžiusios B. Balaišienės garbei skirtas turnyras pirmą kartą surengtas 1986 m., jame dalyvavo tik Vilniaus miesto moksleiviai. Vėliau turnyras tapo respublikiniu, o ilgainiui išsivystė į tarptautinio masto renginį, kuriame skaičiuojamas žaidėjų pasaulinis reitingas.