Lietuvos stalo tenisininkai pasveikino penkmečio laureatus

Šie metai Lietuvos stalo tenisui yra ypatingi. Nors šalies pirmenybės 2017-aisiais buvo surengtos 87 kartą, šiemet sukanka 90 metų, kai buvo surengtas pirmasis Lietuvos stalo teniso čempionatas.

Artimi stalo tenisui žmonės savaitgalį susirinko į „Karolinos“ viešbutį, kur paminėjo šios sporto šakos devyniasdešimtmetį. Vakaro metu susirinkusieji galėjo apžiūrėti stalo teniso istorijai skirtos parodos eksponatus, ekranuose stebėjo dokumentinį filmą apie šios sporto šakos ištakas ir legendas. Taip pat buvo paskelbti geriausi penkmečio sportininkai, treneriai ir komandos.

„90 metų – daug tai ar mažai? 90 metų žmogui – tai visas amžius, o kaip sporto šaka Lietuvoje stalo tenisas dar tik kūdikis, nes pasaulis jį pradėjo žaisti senų senovėje. Vis dėlto turime netrumpą šios sporto šakos istoriją mūsų šalyje, – garbingiems svečiams ir stalo teniso puoselėtojams kalbėjo laikinai Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentės pareigas einanti Inga Navickienė. – Drąsiai galima teigti, kad ši sporto šaka moko gyvenimo. Čia išmokstama gerbti varžovus, o ne bijoti jų. Išmokstame atsakomybės už savo veiksmus, nes kiekvienas atskriejantis kamuoliukas – tai sprendimas, kurį turime priimti greitai ir tiksliai, o taip pat drąsiai priimti pasekmes už kiekvieną raketės smūgį“.

Asociacijos vadovus sveikino prezidentūros, Kūno Kultūros ir sporto departamento, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovai ir atstovai, šalies premjero Sauliaus Skvernelio padėką perskaitė Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Daugiau nei du dešimtmečius LSTA vadovavęs, o dabar garbės prezidentas  Rimgaudas Balaiša pasidžiaugė istorija ir garbinga dabartimi.

„Per tiek metų buvo visko – sėkmių ir nesėkmių. Turime kuo pasigirti. Turime visų spalvų medalius, išskyrus olimpinius, – sakė jis. – Sovietų laikais mūsų stalo tenisininkai SSRS čempionatuose iškovojo 50 aukso medalių. Ir tai – tik asmeninėse varžybose. Taip pat mūsų stalo tenisininkai 1959 metais sugebėjo laimėti SSRS tautų spartakiadą! Turime ypatingą tradiciją – nuo 1994 metų Lietuvą pasaulyje garsina moterys. Europos suaugusiųjų čempionatuose jos iškovojo 17 medalių. Kas tuo galėtų dar pasididžiuoti? Dauguma jų priklauso Rūtai Paškauskienei. Prie šio apdovanojimų kraičio prisidėjo ir Jolanta Prūsienė, drauge su Rūta dvejetų varžybose laimėjusi tris žemyno medalius“.

  1. Balaišos teigimu, per visą Lietuvos sporto istorijos raidą stalo tenisas buvo tarp populiariausių sporto šakų. Šiuo metu Tarptautinė stalo teniso federacija (ITTF) vienija 226 valstybes – visas, kurios šiuo metu yra pasaulyje. Tad šioje vietoje ITTF jau nebeturi ko siekti.

Oficialaus vakaro pabaigoje prizai buvo įteikti geriausiems penkmečio stalo tenisininkams. Daugiausia prizų atiteko jaunajam Medardui Stankevičiui, kuris šventiniame vakare negalėjo dalyvauti.

  1. Stankevičius buvo pripažintas penkmečio sportininku, jam atiteko penkmečio proveržio titulas ir penkmečio pergalės prizas už tris iškovotus medalius pasaulio jaunučių čempionate.

Penkmečio sportininke išrinkta tituluota R. Paškauskienė pabrėžė, jog praėjęs penkmetis jau nebuvo toks geras, kaip ankstesni. Tačiau ji pernai, būdama 39-erių, Europos čempionate drauge su serbu Aleksandru Karakaševičiumi pelnė mišrių dvejetų bronzos medalius.

Penkmečio trenere tapusi J. Prūsienė tikino tokį titulą gavusi nepelnytai. Jos manymu, to labiausiai verta yra Romualda Garkauskienė. „Žinoma, šis įvertinimas reiškia daug, juk balsavo žmonės, bet jaučiuosi nejaukiai“, – sakė geriausia trenerė.

Jubiliejaus minėjimo metu už nuopelnus Lietuvos sportui apdovanoti Teresa Lauraitienė, R. Garkauskienė ir Asta Stankienė, už nuopelnus Lietuvos stalo tenisui – R. Paškauskienė, Vygintas Bogušas, Raimondas Jackevičius ir Romas Stankevičius, o už viso gyvenimo nuopelnus pagerbtas Romualdas Franckaitis.

Lietuvos stalo teniso asociacijos laureatai

Penkmečio sportininkas – Medardas Stankevičius

Penkmečio sportininkė – Rūta Paškauskienė

Penkmečio vyrų komanda – Lietuvos vyrų rinktinė

Penkmečio moterų komanda – Klaipėdos „Etna-VSTA“ komanda

Penkmečio treneris – Valdas Martinkus

Penkmečio trenerė – Jolanta Prūsienė

Penkmečio proveržis – Medardas Stankevičius

Penkmečio renginys – Vytauto Giedraičio taurės turnyras

Penkmečio pergalė – trys Medardo Stankevičiaus medaliai pasaulio jaunučių čempionate

Lietuvos stalo teniso istorija

Šalies stalo teniso gimimo vieta yra Kaunas. Į miestą ši sporto šaka atkeliavo maždaug 1920 metais – stalo tenisą savo malonumui žaisdavo Vokietijos, Anglijos, Prancūzijos ir kitų valstybių universitetuose besimokantys Lietuvos studentai. Po kelerių metų ši graži pramoga virto į klubų varžybas. Atsiradus begalei mažojo kamuoliuko gerbėjų, 1926 metais buvo įkurtas Lietuvos sporto lygos „Ping-Pong“ komitetas. O 1927-ųjų kovo 12-13 dienomis Kaune, žydų sporto klube „Makabi“, buvo surengtos pirmosios šalies Ping-pongo pirmenybės. Tąkart pirmaisiais į Lietuvos stalo teniso istorijos metraštį buvo įrašyti šalies čempionais tapę Jakobas Šimensas ir Ona Gurvičaitė (abu priklausė „Makabi“ klubui). Nuo šio čempionato pradėta skaičiuoti Lietuvos stalo teniso istorija.

LSTA įkurta 1927 m., 1929-aisiais tapo Tarptautinės stalo teniso asociacijos nare. Dėl susiklosčiusių aplinkybių LSTA narystė buvo nutrūkusi ir atnaujinta tik 1992-aisiais. Tais pačiais metais LSTA tapo Europos stalo teniso Sąjungos nare.

Lietuvos stalo teniso asociacijos inf.

Attachment